Сб. Июл 27th, 2024
    У чому різниця між HR та рекрутером?

    Ейчари з відділу кадрів і рекрутери це одне й те саме? Зазвичай ні. Однак ми натрапили на незліченну кількість власників бізнесу, топ-менеджерів та керівників команд, які не розуміють, що саме входить до обов’язків HR-фахівця та рекрутера. У цій статті розповідаємо, у чому ж різниця і чому для великих підприємств та компаній краще мати як кілька людей у відділі кадрів, так і хороших рекрутерів, які допоможуть знайти найкращих спеціалістів у IT.

    Якщо Вам потрібне кадрове агентство, для вирішення кадрових питань, ми рекомендуємо звернутись до HR провайдера ROST GROUP, який є лідером на ринку України та за кордоном.
     

    HR або рекрутинг: робочі функції

    На самому базовому рівні обов’язки кожної ролі сильно відрізняються.

    Що робить рекрутер?

    Наприклад, є завдання розібратися, яких фахівців та як швидко потрібно найняти у компанію. Для цього потрібно поспілкуватися з менеджерами по найму, вивчити обов’язки співробітника, який раніше обіймав посаду (якщо роль є заміною) та створити точний опис вакансії. Як тільки роль чітко визначена, рекрутер відповідає за поширення інформації через різні онлайн-канали: Headhunter, LinkedIn, сайти з пошуку роботи в телеграмі. Поки йде підбір персоналу, рекрутер переглядає кожне резюме щодо навичок, скіллів, досвіду та відповідності корпоративній культурі — потрібен хтось, хто не просто відповідає культурі, але додає щось нове в динаміку команди. Рекрутери також проводять початкові співбесіди, щоб вибрати лише найкращих претендентів. Після того, як остаточний список кандидатів буде готовий, рекрутери організують співбесіди з менеджером з найму та будь-якими іншими членами команди, відповідальними за закриття вакансії. Ваш рекрутер складе конкурентну пропозицію на основі ринкових даних та, можливо, персональних пільг та бенефітів, щоб кандидат приєднався саме до вас.

    Що робить HR?

    Спеціаліст з роботи з персоналом займеться адаптацією, як тільки ваш новий співробітник приєднається до команди. Після цього ейчари можуть робити практично все: від підтримки залучення співробітників до допомоги у розробці вашої методології оплати та продуктивності. HR несе відповідальність за розвиток та утримання співробітників — забезпечення можливостей для кар’єрного зростання, визнання високоефективних співробітників, справедливий розподіл премій та додатків до заробітної плати по грейдах. HR визначає потреби в навчанні: саме від нього залежить, хто піде на курси підвищення кваліфікації, і це буде онлайн-навчання або оффлайн лекції з програмування. Завдяки ейчарам трапляються хакатони, командоутворення, спільне дозвілля та й мотивація розробників ефективно працювати теж на відділі кадрів.

    Зрештою, співробітник відділу кадрів — це людина, яка займається звільненнями як добровільними, так і вимушеними. HR зазвичай проводить вихідні інтерв’ю і, у більш делікатних ситуаціях, надає допомогу у скороченні чи управлінні малоефективними співробітниками. Їхня робота полягає в тому, щоб захистити як організацію, так і співробітників, забезпечивши справедливе, шанобливе та відповідне вимогам робоче місце.

    В ідеалі, рекрутмент і HR знаходяться в одному відділі, але мають окремі команди, щоб вони могли ефективно розподіляти завдання. Однак, особливо у випадку стартапів або невеликих підприємств, у компанії просто недостатньо ресурсів, щоби дозволити собі більше професіоналів. Звичайно, це призводить до збільшення робочого навантаження та уповільнення прогресу. IT-фахівці від цього зазвичай не в захваті.

    Час із співробітниками

    Те, як (і коли) HR та рекрутери взаємодіють зі співробітниками, є основним відмінним фактором. Хоча і рекрутери, і HR-фахівці мають справу з людьми, найчастіше вони взаємодіють із різними людьми.

    Рекрутери мають збалансувати стосунки як із співробітниками, так і з кандидатами. Вони витрачають багато часу на співбесіди з потенційними співробітниками за межами організації та звітують перед менеджером чи відділом кадрів. Рекрутери повинні представляти компанію і кожного кандидата, який пройшов відбір, і виступати посередником між ними. Це перша людина, яку новачок бачить як представник, тому дуже важливо, щоб вони могли ідентифікувати себе з основними цінностями цього бізнесу. Рекрутер зазвичай проводить найбільше часу зі співробітником з того часу, як претендент відгукується на вакансію або сам рекрутер відзначає резюме, і до моменту прийому спеціаліста на роботу. Рекрутер стежитиме за процесом найму кожному етапі, пропрацює воронку найму, призначить і проведе співбесіду, видасть тестове і надішле оффер.

    HR буде взаємодіяти з новим співробітником, як тільки він почне свою адаптацію, а потім підтримуватиме з ним контакт до кінця своєї кар’єри в цій компанії. HR-фахівець може фільтрувати резюме або проводити фінальну співбесіду, але його відділ зосереджений на наступному рівні процесу: працевлаштування кандидатів.

    Контракт чи повна зайнятість

    Рекрутери часто є співробітниками рекрутингового агентства, найнятими, коли компанії потрібен хтось, хто переглядає процес найму працювати. Більшість компаній не наймають співробітників цілий рік; коли у них достатньо вакансій, їм потрібно звернутися до рекрутингової агенції в ІТ. В інших випадках вони працюють у компанії неповний робочий день.

    А ось відділ кадрів часто є відділом усередині компанії. Більшість членів цієї команди є штатними співробітниками, які працюють у офісі компанії. Зазвичай вони керують аутсорсингової командою з підбору персоналу, найнятої бізнесом, займаються управлінням персоналом та повністю контролюють процес.

    Чи може одна й та сама людина виконувати обидві ролі?

    У невеликих компаніях спеціаліст з роботи з персоналом може виконувати функції рекрутера. Ті, хто має досвід роботи у сфері управління персоналом, зазвичай приходять на свою посаду зі ступенем у галузі управління, бізнесу, психології чи іншої суміжної галузі. Це може дозволити їм поєднувати посади, якщо це потрібно. Рекрутери мають сильні софт-скіли через роботу з людьми і добре володіють технологіями/інструментами, необхідними для пошуку кандидатів. Вони часто екстраверти і люблять продавати та сватати один одного. Ваш рекрутер може не завжди хотіти брати на себе обов’язки HR, тому обов’язково спитайте, перш ніж припускати, що вони переростуть у поєднання HR та рекрутингу.

    Покладання обох ролей на одну людину може нашкодити вашій компанії, а усунення однієї з них може призвести або до відсутності зростання, або до токсичної корпоративної культури. Компаніям потрібні обидві ролі, щоб досягти успіху в довгостроковій перспективі, щоб контролювати всі різні галузі бізнесу, які пов’язані з найважливішою його частиною: її людьми.

    Проблеми взаємовідносин між HR та рекрутером

    Найбільш серйозні проблеми, з якими стикаються HR та рекрутери при налагодженні відносин, – це спілкування. Непорозуміння може зашкодити робочим відносинам та призвести до втрати кандидатів із високим потенціалом. Фахівці з роботи з персоналами та рекрутерами повинні працювати разом, щоб підтримувати чітку комунікацію та керувати очікуваннями, а також визначати, хто нестиме відповідальність за які аспекти підбору персоналу. По суті процес найму повинен розглядатися як проект.

    Як HR та рекрутери можуть працювати разом?

    Багато компаній помиляються, думаючи, що наявність фахівця з персоналу зводить нанівець вимоги до рекрутера. Це не завжди так. Якщо компанія зазнає труднощів із залученням кваліфікованих кандидатів або є керівна посада, яку вони хочуть заповнити, то наймання рекрутера може допомогти розширити сферу їхньої діяльності. Оскільки більшість процесу найму втомлює і відволікає від повсякденних завдань, багато організацій вважають за краще тримати рекрутера на гонорарі, щоб допомогти знайти потрібну людину і мінімізувати плинність кадрів. Витрати знижуються за рахунок оптимізації процесу найму та зосередження співробітників відділу кадрів на своїх повсякденних операціях.

    Поради HR: як успішно працювати із рекрутерами?

    Щоб ефективно співпрацювати з рекрутером, HR повинен довіряти процесу та дозволяти рекрутеру виконувати свою роботу. Цілі організації мають бути чітко визначені з урахуванням того, що краще для бізнесу. Робота з постійним рекрутером або з тим самим рекрутером з кадрового агентства допоможе встановити міцні робочі відносини, які принесуть позитивні результати.

    HR-менеджери повинні бути готові залишити більшу частину пошуку кандидатів рекрутеру, оскільки це те, що вони роблять найкраще. Пошук співробітників, які підходять для цієї ролі та корпоративної культури, до того, як їх найме хтось інший, може бути непростим завданням. Завдяки активному підходу, який використовують, наприклад, наші рекрутери, а не пасивному підходу, який використовують більшість організацій при сорсингу, пошук найкращих талантів стає простішим. HR повинен розглядати асів за наймом як цінний актив для найму.

    Поради рекрутерам: Як успішно працювати з HR?

    Сторонньому спостерігачеві може бути важко точно знати, чого компанія хоче чи чекає від своїх співробітників. Для рекрутерів це означає ставити правильні дослідницькі питання та отримувати чіткі та однозначні відповіді щодо специфіки підбору для організації. Це також означає управління очікуваннями та пояснення вашого процесу. Незважаючи на те, що рекрутери часто працюють на контрактній основі, важливо працювати з урахуванням інтересів організації, що наймає. Будьте чесні як з організацією, що наймає, так і з кандидатами, з якими ви розмовляєте.

    Загальні завдання

    Є кілька способів, за допомогою яких рекрутери можуть об’єднатися та використовувати збіг ролей як перевагу, а не предмет розбіжностей. Рекрутери та HR-фахівці можуть провести мозковий штурм, щоб допомогти розробити нову оптимізовану політику найму, яка визначить, як вони працюватимуть разом у майбутньому. Ейчари та рекрутери можуть обговорити вимоги до роботи, ключові скіли та якості, які добре підходять для бізнесуса.

    Той факт, що робота рекрутера зазвичай зупиняється на етапі найму, не означає, що він не має цінної інформації про адаптацію. Багато досвідчених рекрутерів мають досвід роботи у сфері управління персоналом і, таким чином, можуть надати інформацію з обох сторін рівняння. Витратити деякий час на процес адаптації та бути відкритими для пропозицій щодо покращення – це ще один спосіб, яким HR може максимально використовувати свої відносини з рекрутерами. Це приносить користь усім учасникам, оскільки рекрутер зможе повідомити кандидата, чого очікувати, допомагаючи йому почуватися більш комфортно та підготовленим. Ще один спосіб, за допомогою якого HR та рекрутери можуть підтримувати постійний контакт, полягає в тому, щоб рекрутер стежив за високоефективними працівниками галузі та постійно шукав кандидатів для розгляду. Такий підхід скоротить час найму, забезпечивши постійний потік кандидатів, які відповідають бізнес-бренду.

    Підсумок: Ваша компанія може отримати велику вигоду від всебічного підходу

    Завдяки професійному відношенню та ефективному спілкуванню відділ кадрів та рекрутери можуть налагодити міцні стосунки, які допоможуть організації знайти та утримати чудових співробітників. Працюйте разом над створенням нових політик найму, які допоможуть зробити свій внесок у культуру вашої компанії та бренд роботодавця, щоб найталановитіші люди захотіли прийти до вас без найму.

    От admin